oogyoga kortrijk

Kennismaking met oogyoga – op de internationale yogadag – zondag 19 juni 2022

De internationale yogadag wordt elk jaar gevierd op 21 juni, de dag van de zomerzonnewende. Men kiest dan de zondag die er het dichts bij valt, en dit jaar is dit 19 juni.

Niet enkel in India is dat een topdag, maar ook wereldwijd komen mensen samen om yoga te doen, in verbinding.

Dit jaar kies ik ervoor om op deze dag oogyoga te introduceren. Veel mensen vragen mij naar manieren om hun ogen beter te kunnen ontspannen, of om niet elk jaar een zwaardere bril te moeten dragen.

Met heel eenvoudige oefeningen kunnen we veel doen voor onze ogen, en op zondag 19 juni gaan we dat eens uitproberen! 10u – 11u30.

En het wordt gewoon een gezellig samenzijn, met zachte oefeningen en een drankje. Alles is gratis, maar inschrijven is wel verplicht natuurlijk: annemie@tayata.be.

Mensen die interesse hebben om verder te gaan op het pad van ‘helder en makkelijk zien’, kunnen een kijkje nemen op de pagina van oogyoga.

 

yoga in kortrijk

Nieuw online aanbod

In een tijd van chaos kunnen nieuwe ideeën ontkiemen en groeien.

4 weken al komen wij met een groepje volhouders elke dag digitaal bijeen om te ademen en te mediteren. We kunnen het niet meer missen… Vandaar rijpte het idee om elkaar digitaal te blijven ontmoeten, tweemaal per week, met een vaste groep. Als je zin hebt om mee te doen: annemie@tayata.be. Op woensdag om 20u – 20u45 en op vrijdag 11u – 11u30. We blijven dit digitaal doen, ook in de toekomst. Zo heeft iedereen de kans om mee te doen. Meer info: yogakalender.

En verder komt er elke maand een volle maan meditatie, ook digitaal. Een idee dat al jaren leeft, maar dankzij de digitale revelatie nu vorm krijgt. Eerste keer op 6 mei: annemie@tayata.be.

Individuele sessies Stress Formatting gebeuren voorlopig nog digitaal. Later zal je de kans hebben om te kiezen, in Tayata of via zoom. Er zijn veel mensen die het waarderen om niet te moeten reizen. Maak een afspraak: annemie@tayata.be.

De Body Mind yoga gebeurt voorlopig digitaal, maar zal later weer in Tayata plaatsvinden, in een grotere ruimte. Deze drie groepjes zijn voorlopig volzet.

Vele groetjes,

Annemie

 

oog yoga

Nieuwe schoenen – en Einstein?!

Ik kocht een paar nieuwe schoenen, eco en fair, in Maria’s Corner te Kortrijk. Op de doos staat een tekst, en mijn verbazing was groot toen het een tekst van Einstein bleek te zijn. Een tekst die ik zo kan gebruiken in de Body Mind yoga lessen.

A human being is a part of the whole, called theUniverse”, a part limited in time and space.

He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separate from the rest, a kind of optical delusion of his consciousness.

This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons, nearest to us.

Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.” Albert Einstein

Een mooie bonus bij eco en faire schoenen…

Boost je immuunsysteem met yoga

De herfst is voor veel mensen een gevoelige periode. Verkouden, moe, lusteloos… Wist je dat yoga hierbij een enorme hulp kan zijn?

Yoga geeft een boost aan het immuunsysteem, zelfs onmiddellijk. Daarover bestaat er wetenschappelijk onderzoek. Ik leg graag zo’n onderzoek aan jullie uit:

Men heeft een onderzoek gedaan waarbij mensen een yogaprogramma kregen, en een zogenaamd ‘controleprogramma’ (dat is altijd zo in wetenschappelijk onderzoek). Dat controleprogramma bestond uit wandelen in de natuur en luisteren naar relaxerende muziek. Daarna werd telkens een kleine hoeveelheid bloed afgenomen.

In het labo onderzocht men of er een effect was op de immuuncellen, en meer specifiek: of de immuuncellen andere genen tot ‘expressie brachten’.
Genen bevatten de code om allerhande lichamelijke processen tot een goed einde te brengen. Als er microben in de lucht hangen, moeten jouw immuuncellen bijvoorbeeld codes gebruiken om moleculen te maken die de indringers kunnen herkennen.

Men stelde vast dat er na beide programma’s genen tot expressie gebracht werden in de immuuncellen, maar vééél meer na een yogasessie dan na een wandeling/muziek sessie. Beide hebben dus absoluut een effect, maar het effect van het yogaprogramma was groter en gevarieerder.

En wat is ook heel bijzonder: het effect is DIRECT MEETBAAR. Het bloed werd gecontroleerd binnen de 2 uur na een sessie.

Een gouden raad: als je je moe voelt, of je voelt een verkoudheid opkomen: doe yoga!!

(Voor de liefhebbers: op Pubmed kan je de info vinden. Je kan er doorklikken op het artikel.)

op reis in tibet

Vakantie!

Voor mensen die door hun werk gepassioneerd zijn, is het alle dagen vakantie…
Toch zal Tayata even sluiten.

Mijn praktijk Stress Formatting loopt nog even door, en sluit van 21 juli t/m 22 augustus.
De Body Mind yogalessen hervatten in september, de data staan al online.
De opleiding Stress Formatting start ook in september.

Info en inschrijven: annemie@tayata.be, 0498/50 92 51.
Wij wensen iedereen een deugddoende vakantie toe!!

les stress formatting

Interesse in de opleiding Stress Formatting? Infodag op 18 juni

Stress Formatting is een prachtige methode. Stress op elk niveau kan aangepakt worden, je wordt er rustig en krachtig door, vitaal en veerkrachtig.

We hebben de opleiding hervormd, om de instroom makkelijker te maken. In totaal gaat het over vijf jaar.

Er komt een voorbereidingsjaar van 10 zaterdagen en 8 individuele sessies. Op zaterdag zal Brechtje Koch je inwijden in de leer van de Chinese energetica, en de anatomie en fysiologie. Annemie Vanneste en Sofie Keppens begeleiden het persoonlijk groeiproces in Body Mind yoga en individuele sessies. In juni zetten we ook onze eerste stapjes in de methode Stress Formatting. Op deze manier ben je goed voorbereid, en kan je ten volle kiezen om met de opleiding van start te gaan.

Overzicht:

  • voorbereidingsjaar
  • drie jaar tot het certificaat aspirant Stress Formatting Practitioner (hiermee kan je al een praktijk opstarten)
  • een jaar tot Stress Formatting Practitioner (na afwerking van het eindwerk en de stage)

Op 18 juni is er een info namiddag, van 14u tot 17u, met uitleg, demo en vragenuurtje. Inschrijven verplicht: annemie@tayata.be.

Meer info op de website.

Boabom – inner power

Een oeroude bewegingskunst uit Tibet om je innerlijke kracht te ontwikkelen. Interesse? Na mijn eerste Tibetreis in 2002 zocht ik op internet informatie over Tibetaanse bewegingsvormen die je hier kon volgen. Ik ontdekte een héél interessant boek: Seamm Jasani van Asanaro, over oeroude Tibetaanse krijgskunsten, een zachte vorm en een krachtige vorm. Maar om die cursussen te volgen moest ik ofwel naar Chili of naar Boston. Ik reis heel graag, maar een permanente scholing zat er dan toch niet in. Ik ben dan andere Tibetaanse bewegingsvormen gaan volgen, ook heel boeiend. En elke keer als ik het boek in mijn handen kreeg, zette ik het met een zucht terug in het rek. Het zal voor een volgende leven zijn, dacht ik. Tot op een dag ik een email krijg van iemand uit Boston, of ik interesse heb in een workshop Seamm Jasani en Boabom in Brussel?! Ik heb direct al mijn plannen voor dat weekend veranderd, en sindsdien volg ik elke week les in Boabom. Ondertussen is de website van Boabom Belgium geboren, en is er ook een Facebook pagina. Er zijn grote plannen, en binnenkort is er weer een workshop met internationale leraars uit Chili. Iedereen is welkom om het eens te ervaren, ook al heb je geen ervaring met zo’n bewegingsvorm en ook al heb je geen plannen om dat wekelijks te gaan doen. Zo’n workshop kan je in contact brengen met je innerlijke kracht en vitaliteit! Wie weet kom jij ook eens proeven? 19 en 20 maart in Gent. Info op de website van Boabom Belgium, inschrijven: info@boabom.be.

ADEMEN YOGA

Ademen, een kunst

In deze nieuwe workshop gaan we spelen met onze adem. Meestal ademen we op een onbewuste manier. We worden het ons vaak pas bewust als er iets verkeerd loopt. Onze ademhaling stokt, of we beginnen te hyperventileren. Als je bewust leert spelen met je adem, is het een prachtig middel om je bewust te worden van je stress, om te ontstressen, om je vitaler te voelen, en zelfs om te groeien in bewustzijn. Check de data van de ochtend- en avondreeks!

Japan

Nieuw schooljaar – nieuw ervaringsjaar

Ik ben net terug van Japan, een bevreemdende ervaring. Heel Westers en toch ook helemaal niet. Elke ervaring voedt ons en leert ons iets. Misschien kunnen dat samen delen in de nieuwe cursussen die starten. Er zijn niet veel matjes meer vrij voor de gewone reeksen. Je kan me altijd laten weten als je interesse hebt. Misschien komt er plots een matje vrij, of organiseer ik een extra reeks. Of bekijk eens de data van Body Mind Flow avonden.

waterplanten in jemen

Herbronnen

Ja, het is makkelijker om te herbronnen als je een periode je gewone routine doorbreekt, als je de natuur intrekt of andere culturen bezoekt. Of wat doe jij graag? Ik weet het wel, herbronnen kan je altijd en overal. Maar ja, we zijn mensen, en herbronnen gaat blijkbaar beter op vakantie?… Ik doe er ook aan mee hoor. Tayata sluit zijn deuren van 29 juli t/m 24 augustus. En dan start het nieuw seizoen, de nieuwe cursussen staan al online hoor. Prettige vakantie!