Tayata

het begin van de Tibetaanse medicijnmantra, heling voor lichaam en geest

TAYATA is het begin van de Tibetaanse medicijnmantra, heling voor lichaam en geest.

Ooit twijfelde ik of ik geneeskunde of psychologie zou studeren, lichaam of geest. Ik koos toen voor klinische psychologie, en ik ben nog steeds blij dat ik deze studie aan de KUL gevolgd heb. Het biedt een degelijke basis.

Algauw miste ik in mijn werk wel de lichamelijke component. Lichaam en geest vormen een onscheidbare eenheid. Alle emoties en gedachten worden in het lichaam uitgedrukt, niet enkel in taal en mimiek, maar tot in de kleinste aspecten van onze fysiologie. En alle lichamelijke gewaarwordingen beïnvloeden ook onze psychologische toestand. In mijn zoektocht naar een aanvullende werkwijze ontdekte ik zeer veel waardevolle methodes, die mij verrijkt hebben.

Mijn vele reizen en opleidingen brachten mij ook in contact met de spirituele dimensie.

Uiteindelijk heb ik zelf twee methodes ontwikkeld, Stress Formatting (samen met Jolanda Arts) & Body Mind yoga, en ik blijf er nog steeds zo enthousiast over dat ik het wil delen!

Annemie Vanneste

klinisch psychologe, stress formatting practitioner, body mind yoga teacher

Ik studeerde klinische psychologie aan de KUL, en volgde sindsdien ontelbare opleidingen die een aanvulling konden betekenen in mijn werk.

Ik volgde o.a. de opleiding Herborist in Syntra Kortrijk, en Fytotherapie in de Sorag Academie.

Mede op impuls van Jolanda Arts ontwikkelde ik de methode Stress Formatting.

Tibetaanse yoga leerde ik bij Tulku Lobsang, Alejandro Chaoul-Reich, Laura Shekerjian, Dr. Pasang Y. Arya. Tibetaanse krijgskunst leerde ik bij Asanaro, Yemado en Fernando Sayani.

Ik volg les over de oude wijsheden uit India bij Christopher Wallis, Seth Powell, Jim Mallinson, Finnian Gerety, Andrew Holecek en Christopher Tompkins.

Oogyoga leerde ik o.a. bij Peter Ruiter en Peter Grunwald, Nathan Oxenfeld, Dr Ray Gottlieb…

Mantrazingen in tempels en grotten in India met Christopher Hareesh Wallis, en dichterbij huis met Gauranga Hontelez.

Niet enkel het energetisch lichaam boeit me, maar ook het fysiek lichaam, tot in de kleinste details van de (neuro)fysiologie en (epi)genetica.

Verder vormen mijn reizen een grote inspiratie in mijn werk. Vooral Azië (bv Tibet, Mustang, Siberië, Tajikistan, Pakistan en India), maar ook Zuid-Amerika, Arabische landen (bv Jemen) en Afrika (Ethiopië). In Tayata neem ik jou mee op een innerlijke reis naar jezelf, naar je Zelf.

Welkom in Tayata!

inner yoga/stress formatting, body mind yoga, oog yoga

Inner Yoga

Inner Yoga

stress formatting
individuele sessies, ook via zoom

Body Mind Yoga

Body Mind Yoga

in kleine vaste groepjes
voor mensen die al individueel komen

Oog Yoga

Oog Yoga

nog in voorbereiding
combinatie individueel en groep

Over yoga

En wat zeggen de oude teksten daarover?

Vele eeuwen geleden is yoga ontstaan in India. Een paar decennia geleden begon yoga aan een internationale verspreiding.  Mensen ondervinden dat yoga ontspanning brengt, meer vitaliteit en gezondheid, een betere slaapkwaliteit, minder rugklachten…  En dat is een goeie zaak. Deze vorm van yogapraktijk kan je Modern Postural Yoga noemen.

In de oude tijden lag het doel van yoga helemaal niet op sportief en uiterlijk vlak. Yoga was eerder een filosofische praktijk, een manier om bevrijding of verlichting te bereiken. In de oudste teksten verwijst het woord āsana (positie) naar een stabiele en comfortabele zithouding om goed te kunnen mediteren.

Een bekende tekst is de Yoga Sūtra van Patañjali. Daar vinden we de volgende omschrijving:

yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ  Yoga is the state in which the mental-emotional fluctuations have become still(vertaling Christopher Wallis)

Yoga kan twee dingen betekenen: het is de toestand van innerlijke rust, zoals hierboven omschreven. En het is de praktijk die tot deze toestand kan leiden.

Er zijn veel yoga – praktijken beschreven in oude teksten. Wat is er gemeenschappelijk? Het zijn body-mind systemen, waarbij je werkt via houdingen, ademhaling, visualisatie … en vooral bewustwording.

In Tayata kan je deze oude yoga-filosofie ervaren in individuele sessies Inner Yoga (stress formatting), in Body Mind Yoga (in kleine groepjes) en in Oog Yoga (combinatie individueel en groep).

En hier nog een definitie van Abhinavagupta (Kashmir, ca 950 – 1020 AD):