Boost je immuunsysteem met yoga

De herfst is voor veel mensen een gevoelige periode. Verkouden, moe, lusteloos… Wist je dat yoga hierbij een enorme hulp kan zijn?

Yoga geeft een boost aan het immuunsysteem, zelfs onmiddellijk. Daarover bestaat er wetenschappelijk onderzoek. Ik leg graag zo’n onderzoek aan jullie uit:

Men heeft een onderzoek gedaan waarbij mensen een yogaprogramma kregen, en een zogenaamd ‘controleprogramma’ (dat is altijd zo in wetenschappelijk onderzoek). Dat controleprogramma bestond uit wandelen in de natuur en luisteren naar relaxerende muziek. Daarna werd telkens een kleine hoeveelheid bloed afgenomen.

In het labo onderzocht men of er een effect was op de immuuncellen, en meer specifiek: of de immuuncellen andere genen tot ‘expressie brachten’.
Genen bevatten de code om allerhande lichamelijke processen tot een goed einde te brengen. Als er microben in de lucht hangen, moeten jouw immuuncellen bijvoorbeeld codes gebruiken om moleculen te maken die de indringers kunnen herkennen.

Men stelde vast dat er na beide programma’s genen tot expressie gebracht werden in de immuuncellen, maar vééél meer na een yogasessie dan na een wandeling/muziek sessie. Beide hebben dus absoluut een effect, maar het effect van het yogaprogramma was groter en gevarieerder.

En wat is ook heel bijzonder: het effect is DIRECT MEETBAAR. Het bloed werd gecontroleerd binnen de 2 uur na een sessie.

Een gouden raad: als je je moe voelt, of je voelt een verkoudheid opkomen: doe yoga!!

(Voor de liefhebbers: op Pubmed kan je de info vinden. Je kan er doorklikken op het artikel.)