Nieuwe schoenen – en Einstein?!

Ik kocht een paar nieuwe schoenen, eco en fair, in Maria’s Corner te Kortrijk. Op de doos staat een tekst, en mijn verbazing was groot toen het een tekst van Einstein bleek te zijn. Een tekst die ik zo kan gebruiken in de Body Mind yoga lessen.

A human being is a part of the whole, called theUniverse”, a part limited in time and space.

He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separate from the rest, a kind of optical delusion of his consciousness.

This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons, nearest to us.

Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.” Albert Einstein

Een mooie bonus bij eco en faire schoenen…

Boost je immuunsysteem met yoga

De herfst is voor veel mensen een gevoelige periode. Verkouden, moe, lusteloos… Wist je dat yoga hierbij een enorme hulp kan zijn?

Yoga geeft een boost aan het immuunsysteem, zelfs onmiddellijk. Daarover bestaat er wetenschappelijk onderzoek. Ik leg graag zo’n onderzoek aan jullie uit:

Men heeft een onderzoek gedaan waarbij mensen een yogaprogramma kregen, en een zogenaamd ‘controleprogramma’ (dat is altijd zo in wetenschappelijk onderzoek). Dat controleprogramma bestond uit wandelen in de natuur en luisteren naar relaxerende muziek. Daarna werd telkens een kleine hoeveelheid bloed afgenomen.

In het labo onderzocht men of er een effect was op de immuuncellen, en meer specifiek: of de immuuncellen andere genen tot ‘expressie brachten’.
Genen bevatten de code om allerhande lichamelijke processen tot een goed einde te brengen. Als er microben in de lucht hangen, moeten jouw immuuncellen bijvoorbeeld codes gebruiken om moleculen te maken die de indringers kunnen herkennen.

Men stelde vast dat er na beide programma’s genen tot expressie gebracht werden in de immuuncellen, maar vééél meer na een yogasessie dan na een wandeling/muziek sessie. Beide hebben dus absoluut een effect, maar het effect van het yogaprogramma was groter en gevarieerder.

En wat is ook heel bijzonder: het effect is DIRECT MEETBAAR. Het bloed werd gecontroleerd binnen de 2 uur na een sessie.

Een gouden raad: als je je moe voelt, of je voelt een verkoudheid opkomen: doe yoga!!

(Voor de liefhebbers: op Pubmed kan je de info vinden. Je kan er doorklikken op het artikel.)

op reis in tibet

Vakantie!

Voor mensen die door hun werk gepassioneerd zijn, is het alle dagen vakantie…
Toch zal Tayata even sluiten.

Mijn praktijk Stress Formatting loopt nog even door, en sluit van 21 juli t/m 22 augustus.
De Body Mind yogalessen hervatten in september, de data staan al online.
De opleiding Stress Formatting start ook in september.

Info en inschrijven: annemie@tayata.be, 0498/50 92 51.
Wij wensen iedereen een deugddoende vakantie toe!!

les stress formatting

Interesse in de opleiding Stress Formatting? Infodag op 18 juni

Stress Formatting is een prachtige methode. Stress op elk niveau kan aangepakt worden, je wordt er rustig en krachtig door, vitaal en veerkrachtig.

We hebben de opleiding hervormd, om de instroom makkelijker te maken. In totaal gaat het over vijf jaar.

Er komt een voorbereidingsjaar van 10 zaterdagen en 8 individuele sessies. Op zaterdag zal Brechtje Koch je inwijden in de leer van de Chinese energetica, en de anatomie en fysiologie. Annemie Vanneste en Sofie Keppens begeleiden het persoonlijk groeiproces in Body Mind yoga en individuele sessies. In juni zetten we ook onze eerste stapjes in de methode Stress Formatting. Op deze manier ben je goed voorbereid, en kan je ten volle kiezen om met de opleiding van start te gaan.

Overzicht:

  • voorbereidingsjaar
  • drie jaar tot het certificaat aspirant Stress Formatting Practitioner (hiermee kan je al een praktijk opstarten)
  • een jaar tot Stress Formatting Practitioner (na afwerking van het eindwerk en de stage)

Op 18 juni is er een info namiddag, van 14u tot 17u, met uitleg, demo en vragenuurtje. Inschrijven verplicht: annemie@tayata.be.

Meer info op de website.

Boabom – inner power

Een oeroude bewegingskunst uit Tibet om je innerlijke kracht te ontwikkelen. Interesse? Na mijn eerste Tibetreis in 2002 zocht ik op internet informatie over Tibetaanse bewegingsvormen die je hier kon volgen. Ik ontdekte een héél interessant boek: Seamm Jasani van Asanaro, over oeroude Tibetaanse krijgskunsten, een zachte vorm en een krachtige vorm. Maar om die cursussen te volgen moest ik ofwel naar Chili of naar Boston. Ik reis heel graag, maar een permanente scholing zat er dan toch niet in. Ik ben dan andere Tibetaanse bewegingsvormen gaan volgen, ook heel boeiend. En elke keer als ik het boek in mijn handen kreeg, zette ik het met een zucht terug in het rek. Het zal voor een volgende leven zijn, dacht ik. Tot op een dag ik een email krijg van iemand uit Boston, of ik interesse heb in een workshop Seamm Jasani en Boabom in Brussel?! Ik heb direct al mijn plannen voor dat weekend veranderd, en sindsdien volg ik elke week les in Boabom. Ondertussen is de website van Boabom Belgium geboren, en is er ook een Facebook pagina. Er zijn grote plannen, en binnenkort is er weer een workshop met internationale leraars uit Chili. Iedereen is welkom om het eens te ervaren, ook al heb je geen ervaring met zo’n bewegingsvorm en ook al heb je geen plannen om dat wekelijks te gaan doen. Zo’n workshop kan je in contact brengen met je innerlijke kracht en vitaliteit! Wie weet kom jij ook eens proeven? 19 en 20 maart in Gent. Info op de website van Boabom Belgium, inschrijven: info@boabom.be.

ADEMEN YOGA

Ademen, een kunst

In deze nieuwe workshop gaan we spelen met onze adem. Meestal ademen we op een onbewuste manier. We worden het ons vaak pas bewust als er iets verkeerd loopt. Onze ademhaling stokt, of we beginnen te hyperventileren. Als je bewust leert spelen met je adem, is het een prachtig middel om je bewust te worden van je stress, om te ontstressen, om je vitaler te voelen, en zelfs om te groeien in bewustzijn. Check de data van de ochtend- en avondreeks!

Japan

Nieuw schooljaar – nieuw ervaringsjaar

Ik ben net terug van Japan, een bevreemdende ervaring. Heel Westers en toch ook helemaal niet. Elke ervaring voedt ons en leert ons iets. Misschien kunnen dat samen delen in de nieuwe cursussen die starten. Er zijn niet veel matjes meer vrij voor de gewone reeksen. Je kan me altijd laten weten als je interesse hebt. Misschien komt er plots een matje vrij, of organiseer ik een extra reeks. Of bekijk eens de data van Body Mind Flow avonden.

waterplanten in jemen

Herbronnen

Ja, het is makkelijker om te herbronnen als je een periode je gewone routine doorbreekt, als je de natuur intrekt of andere culturen bezoekt. Of wat doe jij graag? Ik weet het wel, herbronnen kan je altijd en overal. Maar ja, we zijn mensen, en herbronnen gaat blijkbaar beter op vakantie?… Ik doe er ook aan mee hoor. Tayata sluit zijn deuren van 29 juli t/m 24 augustus. En dan start het nieuw seizoen, de nieuwe cursussen staan al online hoor. Prettige vakantie!

Moeten – van wie eigenlijk?

should must

‘Should’ en ‘must’ vertalen wij beide door ‘moeten’, maar er is een groot verschil in betekenis.

Elle Luna heeft er een boek over geschreven: The Crossroads of Should and Must: Find and Follow Your Passion. Ze stelt vast dat wij zoveel tijd besteden aan ‘should’, aan wat we denken dat we moeten doen om aan de verwachtingen te beantwoorden. Misschien wordt het tijd om die zaken aan de kant te schuiven en de focus te leggen op wat onze hartenwens is, onze ware roeping. Wat je nu eens echt MOET doen.

Zowel in Stress Formatting sessies als in Body Mind yoga proberen we oude patronen bewust te worden en los te laten, om meer ruimte te maken voor wat we MOETEN doen, onze zielswens. Zin om mee te doen? Er start nog een nieuwe Body Mind Intensive zaterdag 20 juni + 4 juni; of kom meedoen met de Body Mind flow op vrijdagavond 26 juni. Zie www.tayata.be. En de nieuwe professionele opleiding tot Stress Formatting Practitioner start ook binnenkort.

yoga vakantie kortrijk

Over walvissen, Body Mind yoga en baby’s in de buik

Zelf vind ik de klanken van een walvis betoverend en enorm rustgevend. Baby’s in de buik blijkbaar ook.

Mensen die Body Mind yoga volgen kennen zeker de muziek van de walvis, die ons op het einde van een heerlijke les meevoert tot in de diepte van de oceaan, de diepte van onszelf.

Ik heb de walvissen leren kennen op een reisje in de Azoren. We konden een tijdje varen naast een blauwe walvis. Ik voel nu nog de complete RUST die het dier uitstraalde, en de dankbaarheid voor dit geschenk. Walvissen zijn heel oude dieren, ze dragen de herinnering van de oude tijden. Men noemt ze wel eens een ‘zwemmende bibliotheek’. Het is fijn om de connectie te voelen met die herinneringen.

En de walvis geeft ons nog een geschenk: baby’s in de buik zwemmen mee! Een zwangere vrouw in ons ochtendgroepje vertelde stralend dat haar baby zich laat voelen telkens de walvissen roepen.

Photo Credit: Andreas Tille

Pagina 1 van 212